Tarih | Müsaitlik | Kişi Başı | Çocuk | Taksitler |
02.03.2025 03.03.2025 | Müsait | 1.000,00 TL | 5 - 12 Yaş 950,00 TL 5 - 12 Yaş 950,00 TL | Taksitler » |
Turun düzenlendiği günler: Pazar |
ARAÇ KALKIŞ YERİ VE HAREKET SAATLERİ
06.00 Babaeski Heykel Önü
06.30 Lüleburgaz Kurtuluş Cami Önü
06.45 Büyük Karıştıran Belediyesi Önü
07.15 Çorlu Ağır Bakım İstanbul Seyahat Önü
TUR PROGRAMI
Değerli misafirlerimiz; belirtilen duraklarımızdan belirtilen saatlerde sizleri karşıladıktan sonra hareket ediyoruz. Sabah varacağımız ilk durağımız Ortaköy'de rehberimizin eşliğinde turumuza başlıyoruz. Büyük Mecidiye Cami önünde boğaz manzarasına karşı çekileceğiniz hatıra resimlerinin ardından kısa bir yürüyüşümüzü gerçekleştirerek Ortaköy'ün ara sokaklarını keşfediyoruz. Ardından Mustafa Kemal Atatürk'ün son yıllarını geçirdiği ve vefat ettiği Dolmabahçe Sarayı'na varıyoruz. Osmanlı Devleti 31. padişahı Sultan Abdulmecid tarafından, Osmanlının modernleşme sanatına uygun inşaa edilmiş 7 Haziran 1856 yılında kullanıma açılmıştır. Dolmabahçe Sarayı, Garabet Amira Balyan ve oğlu Nikogos Balyan mimarlığında inşa edilmiş. Batı mimarisi baz alınarak yapılan bu saray; Abdülmecid, Abdülaziz, V. Murad, II. Abdülhamid, V. Mehmed Reşad, VI. Mehmed (Vahdeddin) dönemlerinde devlet işlerini yönetme amacıyla kullanılmıştır. Dolmabahçe'de ki turumuzun ve rehberimizin anlatımları sonrası aracımıza geçerek Tarihi Yarımada bölgesine doğru hareket ediyoruz. İlk durağımız Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezi olan Topkapı Sarayı. İstanbul fatihi Sultan II. Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılmış olan ve zaman içerisinde bazı ilavelerin yapıldığı sarayda, Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19'uncu yüzyıl ortalarına kadar ikamet etmiştir. Topkapı Sarayı, Osmanlı monarşisi 1922’de kaldırıldıktan sonra, 3 Nisan 1924’te Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle müzeye dönüştürülmüştür. Rehberimizin anlatımları sonrası verilen serbest zamanın ardından 916 yıl boyunca kilise, 482 yıl boyunca cami olarak kullanılan Ayasofya Cami'ne doğru hareket ediyoruz. Rehberimizin anlatımları eşliğinde yürüyüşümüzü gerçekleştiriyoruz. Buradaki turumuzun ardından 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I.Ahmed tarafından yaptırılan Sultanahmet Cami'ni geziyor ve Sultanahmet Meydanı'nda serbest zaman veriyoruz. Burada size vereceğimiz serbest zamanımız sonrasında Lüleburgaz'a Babaeski'ye doğru hareket ediyoruz. Turumuzun 17.30 gibi bitmesi durumunda ortalama 22.00-22.30 gibi Lüleburgaz-Babaeski'ye ulaşıyoruz.
NOT: Dönüş saati değişiklik gösterebilmektedir.
NOT: Müze Giriş Ücretleri veya Müze Kart Fiyata Dahil Değildir.
Dolmabahçe Sarayı Hakkında
Dolmabahçe Sarayı'nda, 43 salon ve 285 odası mevcuttur. Saray, üç katlı simetrik plana sahip. Kara tarafına doğru uzanan bölümde musandıra (tavan arası) bölümü olduğu için de 4 katlı bir yapıya dönüşüyor. Dolmabahçe Sarayı temelde 3 bölümden oluşuyor: Harem-i Hümayun, Selamlık (Mâbeyn-i Hümayun) ve Tören Salonu (Muâyede Salonu). Sarayın içindeki bölümleri çeşitlendirmek gerekirse: Selamlık, harem, Saat Müzesi, Camlı Köşk ve Resim Müzesi, bahçe, medhal salon, vezir odası, merdivenler, mabeyn salonu, elçi ve tercüman odaları, zülvecheyn, kütüphane, mavi salon, pembe salon, muayede salonu ve kabul odası, saray bünyesinde gezilebilen bölümler. Ayrıca saray içerisinde Atatürk’ün de bir odası bulunuyor. Osmanlı’da ilk Meclis-i Mebusan burada toplanmış.
Beşiktaş sahili boyunca uzanan haşmetli Dolmabahçe Sarayı, temelde üç bölümden oluşuyor demiştik. Şimdi bu bölümleri tanıyalım.
Topkapı Sarayı’nın teşkilât açısından dört bölümden meydana geldiği söylenebilir: Hizmet ve koruma alanı (Bîrun), idarî merkez (Dîvân-ı Hümâyun), eğitim alanı (Enderûn) ve padişahların özel yaşam alanı (Harem). Sarayın, Bizans dönemi şehir surlarına dayanan surları üzerinde ana giriş kapısı niteliğindeki Bâb-ı Hümâyun’la birlikte Demir Kapısı ve Otluk Kapısı adı verilen üç büyük kapısı ve beş adet hizmet kapısı (koltuk kapısı) vardır. Birinci kapı olan Bâb-ı Hümâyun, iki katlı bir köşk kapısı olup üstündeki kitâbede Ali b. Yahyâ es-Sûfî imzası bulunur. İkinci kapı Bâbüsselâm, üçüncü kapı ise Bâbüssaâde’dir. Saray yapıları birbirine geçişli dört avlu ve çevresindeki mimari yapılardan oluşmaktadır. Etrafı bahçeler ve meydanlarla çevrili olan saray yapıları içerisinde Alay Meydanı olarak da anılan ilk avluda Aya İrini Kilisesi, Darphane, Fırın, Hastane, Odun Ambarı ve Hasırcılar Ocağı yapıları bulunuyordu.
Sarayın ikinci avlusu, devlet yönetiminin gerçekleştiği mekânların yer aldığı Divan Meydanı, bir diğer adıyla Adalet Meydanı’dır. Tarih boyunca pek çok törene sahne olan bu avluda divan toplantılarının yapıldığı Divan-ı Hümâyûn (Kubbealtı) ve yanında Divan-ı Hümâyûn Hazinesi yer alır. Bu avluda ayrıca Divan yapısının arkasında Adalet Kulesi, Kubbealtı’nın yanında ise Harem Dairesi girişi, Zülüflü Baltacılar Koğuşu ve Has Ahırlar bulunur.
Sarayın üçüncü avlusuna Enderûn Avlusu da denilmektedir. Bu bölümde büyüklü küçüklü odalar, padişaha ait Arz Odası, Doğancılar Koğuşu (Şahinciler), Seferliler Ocağı, Kilerli Koğuşu, Enderûn Hazinesi ve Has Oda (Mukaddes Emanetler Dairesi), ayrıca Saray Okulu’na ait yapılar yer almaktadır. Üçüncü avluda yer alan Enderûn’da Bâbüssaâde’den içeri girince sağ ve sol tarafta odalıların koğuşları, sağdan devam edince sağ üst tarafta Fâtih Köşkü ismiyle bilinen hazine kısmı vardı. Sol üst köşede Harem bölümüne yaslanan dört kubbeli taş yapı Has Oda idi. Burası, Yavuz Sultan Selim döneminde kutsal emanetlerin getirilmesinden sonra daha ziyade Hırka-i Saâdet Dairesi ismiyle anılmıştır.
Son avlu olan dördüncü avluda da padişaha ait köşkler ve asma bahçeleri yer alır. Bu bölümde Osmanlı klasik köşk mimarisinin en seçkin örnekleri olan Bağdat ve Revan Köşkleri ile İftariye Kameriyesi bulunur. XVIII. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Sofa Köşkü ise Lâle Bahçesi duvarına dayalı bir yapı olup Kara Mustafa Paşa Köşkü olarak da bilinir. Bu ahşap köşkün içinde ve duvarlarının üst kısmında meşhur Osmanlı şairi Hâkânî Mehmed Bey’in beyitleri yazılıdır. Sarayın ana kısmı içinde yer alan köşkte nadiren elçi ve devlet adamları da kabul edilmiştir. Köşkün sağında, set üstünde Taş Kule adıyla anılan oda, bir dönem sarayın eczanesi olarak kullanılmıştır. Dördüncü avlunun alt kısmında ise saraya ait son yapılar olan Mecidiye Köşkü ve Esvab Odası görülür.
TUR SATIN ALINMADAN ÖNCE:
TUR SATIN ALINDIKTAN SONRA:
ÖNEMLİ NOTLAR:
Oluşabilecek kötü hava koşulları sebebiyle misafirlerimize mağduriyet yaşatacak bir durum ile karşılanacağı bilgisi tarafımıza gelmesi durumunda tur iptali firmamız tarafından yapılmaktadır.
Katılımcılar güzergâh üzerinde inebilir. Güzergâh harici duraklama/indirme yapılmamaktadır.
Tur rehberi programı tamamen gerçekleştirmek kaydı ile gerekli gördüğü yerlerde değişiklik yapabilir.
Mücbir sebeplerden (hava, yol, ziyaret yerlerindeki yoğunluk vb.) veya misafirlerimizin rehberimizin verdiği zamanlamalara uymamaları sebebiyle tur programımızda yazdığı halde gezilemeyen yerlerden firmamız kesinlikle sorumlu değildir.
1618 NOLU ZORUNLU SEYAHAT SIGORTASI KAPSAMI Acentenin iflası veya herhangi bir nedenle paket tur hizmetinin verilememesini kapsar. Sağlık sigortası değildir, tedavi masraflarını karşılamaz. Özel sağlık sigortası misafire ait özel harcamadır.
Rezervasyon sırasında kesinlikle koltuk sözü verilmemektedir. Özel koltuk seçimi yapılamamaktadır. Açıklama kısmına girilen notların geçerliliği yoktur. Ödeme sırasına göre koltuk ayarlaması yapılmaktadır.
Tur bitiminde varış saati ile ilgili aksi durumlarda değişimler olabilir. Yaşanacak gecikmelerden firmamız sorumlu değildir.
BABAESKİ - LÜLEBURGAZ - KARIŞTIRAN - ÇORLU HAREKETLİ
MİNİBÜS İLEBABAESKİ - LÜLEBURGAZ - KARIŞTIRAN - ÇORLU HAREKETLİ
MİNİBÜS İLEBABAESKİ - LÜLEBURGAZ - KARIŞTIRAN - ÇORLU HAREKETLİ
MİNİBÜS İLE